Rabarber fest

Rabarber fest

Jeg syntes rabarberne er fantastiske ūüėÄ har du set dem vokse? Fra s√•dan en helt t√łr knold der ligner den er d√łd,vokser der noget der ligner om r√łde √¶g, der s√• folder blade ud og bliver k√¶mpe store. Naturen er s√• vild ūü§ó

Vi har en K√ÜMPE rabarber plante s√• jeg m√•tte naturligvis finde en masse m√•der at bruge denne l√¶kre spr√łde syrlige sag p√•. Og jeg ville gerne lave det s√• sundt som muligt og ikke fylde det med masser af sukker, s√• derfor er alle opskrifterne uden raffineret sukker – den anden slags findes der nemlig masser af derude ūüėČ

 

 

Der kommer flere til, men nu er der lige et sted at starte hvis du står og mangler inspiration til brug af dine rabarber.

 

Rabarberkompot/marmelade

 

rabarber marmelade

 

Her kan du bruge den √łverste del af st√¶nglerne der ikke er lige s√• r√łde hvis du har lyst, s√• de ikke g√•r til spilde.

Et stort glas

Ingredienser:

500 g rabarber

200 g dadler

2spsk vand

Valgfri:

Et stykke ingefær

Et par skiver citronskal

 

Fremgangsmåde:

Skyl rabarberne og sk√¶r dem i mindre stykker, fra 1 cm tykke. Sk√¶r dadler i mindre stykker og kom det hele i en gryde sammen med vandet. √ėnsker du at bruge ingef√¶r og citron, kommer du det med ned i gryden og koger det med. De fjernes fra den endelige kompot/marmelade.

Lad det koge i ca 20 min til rabarber og dadler er m√łre og falder fra hinanden. Hvis dadlerne ikke vil moses ud, s√• giv dem en tur med en stavblender. Opbevar p√• et skoldet glas p√• k√łl.

 

Tip: hvis du √łnsker din kompot lidt s√łdere, kan du tils√¶tte en smule ahornsirup.

 

 

R√łdgr√łd

 

r√łdgr√łd

Du kan huske det fra din barndom kan du ikke ūüėČ det kan jeg og det er skam ogs√• helt vegansk, men der er normalt sukker i, eller s√łdestoffer og begge dele vil jeg gerne undg√• n√•r det er muligt.

Denne version er super let at lave og f√•r den helt rigtig konsistens n√•r den k√łler af. Jeg har lavet et alternativ til fl√łde (hvis du gerne vil undg√•r en masse tils√¶tningsstoffer og bare nyde en l√¶kker sund n√¶rende r√łdgr√łd du kan spise med den bedste samvittighed).

2 personer:

Ingredienser:

300 g rabarber

300 g jordbær

2 spsk vand

6 spsk ahornsirup

1 stang vanilje

 

Fremgangsmåde:

Gr√łde bliver p√¶nest hvis du bruger den r√łde del af st√¶nglerne. Gem evt den gr√łnne del til kompot eller juice.

Skær rabarber i mindre stykker, ca 1 cm brede. Skær toppen af jordbærene og kom det hele i en gryde sammen med vand og sirup. Flæk vanilje stangen og skrab kornene ud og kom i gryden og læg den tomme stang derop og kog med. Lad det koge i 20 min og giv det en tur med stavblenderen bagefter.

 

Hvis du ikke vil bruge soya, ris eller havrefl√łde kan du lave¬†en af disse¬† “cremer” som jeg ogs√• bruger til rabarber t√¶rten og sp√¶de op med lidt mandelm√¶lk til den √łnskede tykkelse ūüôā Den ene er mere fedtfattig end den anden.

 

Vaniljecreme (fedtfattig)

 

fedtfattig vaniljecreme

1 dl havregryn

1/2 dl kokosmel eller cashewn√łdder

2 spsk kokosfibermel

2 spsk sirup

1/2 stang vanilje

2 dl vand

 

Fremgangsmåde:

Fl√¶k vaniljestangen, skrab kornene ud og kom alle ingredienserne i en h√łjhastighedsblender (har du ikke s√•dan en, skal du muligvis bruge en smule mere vand, og cremen bliver lidt tyndere). Blend til du har en helt cremet masse uden klumper.

 

Vaniljecreme

1 1/2 dl cashewn√łdder

1/2 vaniljestang

2 spsk sirup

vand (m√¶ngde afh√¶nger af √łnskede konsistens)

 

Fremgangsmåde:

Fl√¶k vailjestangen og skrab kornene ud. Kom alle ingredienser i en blender og start med at tils√¶tte 1 dl vand. Kan det ikke k√¶re rundt, tils√¶tter du lidt mere og justere til du har den √łnskede tykkelse. Blend til der ikke er flere klumper.

 

Rabarbertærte

glutenfri sukkerfri rabarbertærte

4 personer

Bund:

2 dl havregryn

2 spsk kokossukker

2 spsk kokosoilie

2 spsk havredrik eller mandelmælk

1 tsk fiberhusk (eller fintmalede loppefr√łskaller)

2 spsk kokosfibermel

Fyld:

1 dl mandler

2 spsk sirup

4 dl plantemælk

1 spsk kartoffelmel

3×8 cm rabarberst√¶nger

 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader.

Start med at lave bunden. Bland alle ingredienserne i en sk√•l og r√łr det godt sammen, s√• der ikke er nogle klumper af kokosolie tilbage. Pres dejen ned i en lille form (ca 20×10 cm) med bagpapir i bunden. Husk ogs√• at presse dej op langs siderne. Prik bunden med en gaffel og bag i 10 minutter mens du laver fyldet.

Mal mandlerne til mel i en kaffekv√¶rn. Kom melet i en sk√•l og bland det med de √łvrige ingredienser undtagen rabarber. Fl√¶k rabarberst√¶ngerne p√• langs. H√¶ld fyldet i den forbagte t√¶rtebund og l√¶g rabarberst√¶ngerne p√• toppen. Bag f√¶rdig ved¬†180 grader i ca 20 min men hold √łje med kanterne ikke bliver m√łrk.

Served med kokosfl√łdeskum eller vaniljecreme (se ovenover)

 

Rabarbermuffins/scones

 

rabarber muffins glutenfri, veganske og sukkerfri

8 stk

2 dl plantemælk

3 spsk ahornsirup

2 tsk fiberhusk

1 tsk bagepulver

1/2 tsk vaniljepulver (ikke sukker!) eller 1/2 stang vanilje

2 spsk kartoffelmel

1/2 dl boghvedeflager

2 dl rismel

50 g rabarber

40 g dadler

 

Fremgangsmåde:

Bland plantem√¶lk, sirup, husk, bagepulver og vaniljesukker (eller skrab kornene ud af vaniljestangen) sammen og lad det st√• et par minutter. Tils√¶t de √łvrige ingredienser undtagen rabarber og dadler. Sk√¶r dem i mindre stykker og bland til sidst i dejen. Fordel dejen i 8 muffinforme (jeg brugte silikone, da de godt kan klistre fast p√• papirforme) og bag ved 180 grader i 25 minutter.

Lad dem kæle og server sammen med rabarber kompot og vaniljecreme.

 

 

Rabarberjuice

 

rabarberjuice

1 stort glas

Denne juice er dejlig frisk og spækket med næring

1 lille ananas

3 st√¶ngler rabarber (medium st√łrrelse)

evt 1 æble

 

Fremgangsmåde:

Sk√¶r frugt og rabarber i mindre stykker og kom det i din juicer. Du kan ogs√• bruge juicen til at lave hjemmelavede sodavands is ūüôā

Please follow and like us: