Vegansk ost

Vegansk ost

Jeg var en sucker for ost inden jeg blev veganer, og det var klart det der tog mig længst tid at kvitte.

Kødet var nemt, det havde jo været et levende væsen, jeg nu sad og tyggede i, men der var da ingen der var kommet noget til pga osten vel?

Okay jeg blev klogere… meget klogere og temmelig forfærdet, da jeg fandt ud af, hvad der skulle til for jeg kunne sidde der og smovse en lækker blød fed ost.

Så den røg også. Men vi bruger fandeme ost i meget herhjemme fandt jeg pludselig ud af!

Og jo der findes veganske oste man kan købe, og jeg hører faktisk til dem der mener, at nogle af producenterne er sluppet ganske hæderligt fra det. Men jeg kan jo godt lide at eksperimentere selv, og herhjemme findes der ikke så meget andet end en almindelig mild skiveost, og det er altså ikke det jeg forbinder med et julebord.

Så dette år måtte det være.

Her har du 4 forskellige oste, du kan afprøve og se om de skal med dig til julefrokost i år 🙂 og så er der jo også cashewosten med tahin

 

Basilikumost:

vegansk basilikum ost

Ingredienser:

1 dl cashewnødder

1 dl vand

1 spsk lys tahin

1 tsk løgpulver

2/3 tsk salt

1 spsk citronsaft

2 spsk vand + 1 tsk agarpulver

1 stor håndfuld frisk basilikum

 

Fremgangsmåde:

Kom alle ingredienserne undtagen agarpulver og 2 spsk vand i en blender og blend ved højeste hastighed til du har en helt cremet masse. Læg nødderne i blød først i 1 time, hvis du ikke har en powerfuld blender.

Kom 2 spsk vand i en lille skål og tilsæt agarpulver langsomt mens du pisker med en gaffel eller et lille piskeris. Sørg for at få klumperne ud – de fleste i hvert fald. Kom det op i blenderen og giv det en tur igen. Hæld det hele over i en gryde og varm op under konstant omrøring. Lad det tykne helt og hæld det så i den ønskede beholder og sæt det på køl til det er helt fast (minimum 30 minutter).

 

Smøreost: (Undgår du soyaprodukter, kan du lave min smøreost på cashewnødder i stedet)

vegansk smøreost med urter og paprika

Ingredienser:

1 l soyamælk uden smag

1 citron

1 tsk salt

1 spsk sirup

2 spsk kokosolie

frisk dild eller paprika krydderi (mængde afhænger af dine smagsløg).

Fremgangsmåde:

Kom soyamælken i en gryde og varm op til lige inden kogepunktet. Tag gryden af varmen og pres saften fra citronen ned i. Fordel evt saften meget forsigtigt med en grydeske, men undlad at røre for meget eller for hurtigt. Du skulle gerne se, at de begynder at skille. Kom et låg over og lad det stå i 10 minutter. Kan du ikke se at det er tydeligt skilt, når du løfter låget, kan du tilsætte en smule mere citron. Hæld så det hele i en nøddemælkspose eller et ostelærred og lad væden dryppe fra.

Hak dild imens, hvis ud laver udgaven med dild.

Du kan hjælpe det sidste væske på vej ved at klemme lidt på posen, eller folde ostelærredet over og presse en smule på det, men ikke for meget, da den hvide masse så også ryger igennem. Læg en tallerken og noget tungt ovenpå, for at lade vægten hjælpe med at presse væsken ud.

Når det er drænet så meget, at du har en næsten sammenhængende klump, kommer du det i en skål og tilsætter de øvrige ingredienser. Husk du ikke både skal komme dild og paprika i osten, men vælge en, eller dele portionen i 2. Hvis den ikke stadig er lun, bør du smelte kokosolien inden du kommer den i, så der ikke kommer klumper i. Smag til med salt og sæt å køl, for den kan sætte sig lidt.

Osten kan holde sig ca 3 dage på køl.

Cheddar med oliven:

vegansk cheddar med oliven

 

Ingredienser:

200 g kartofler

75 g gulerødder

1 spsk løgpulver

1 tsk paprika

1 tsk salt

1 spsk kokosolie

1/2 dl cashewnødder

1 dl vand

1 1/2 spsk agar pulver

10 kalamata oliven

 

Fremgangsmåde:

Skræl kartofler og evt gulerødder og skær dem i tynde skiver. Kog dem møre. Imens gør du oliven klar, udstener dem og skærer dem i skiver.

Hæld vandet fra grøntsagerne og kom dem i en blender sammen med de øvrige ingredienser undtagen agar pulver og oliven. Blend til du har en helt cremet masse. Tilsæt agarpulver, mens du har blenderen kørende på lav hastighed, og giv den så et minut ved lidt højere hastighed når det hele er i. Hæld det i en gryde og tilsæt oliven og bland det godt rundt. Tænd for varmen på højeste og rør rundt hele tiden mens massen kommer i kog. Lad det koge ca 5 minutter under konstant omrøring og hæld så massen i den valgte form. Sæt den på køl til osten er helt afkølet og har sat sig. Brug evt en lille kniv til at løsne langs kanten i den ene side, så osten slipper, når du skal have den ud på en tallerken.

 

Velbekomme 🙂

Please follow and like us: