Jordbær flødeboller

04. april 2017 Slik 0
Jordbær flødeboller

Kender du det når man har forsøgt sig med noget MASSER af gange og det bare ikke vil lykkes?? Sådan havde jeg det med flødeboller…. Jeg har nok prøvet 3-4 forskellige opskrifter flere gange og det er bare aldrig blevet godt. Idag stod der en dåse kikærter og kikkede på mig og aftensmaden stod på koldskål så jeg tænkte “Fuck det, NU skal det sgu være”. Jeg gad ikke lede efter endnu en opskrift som jeg garanteret ikke ville få til at lykkes, så jeg hoppede sgu bare ud i min egen version – og ved du hva? DET BLEV SKIDE GODT! 😀 Og det var faktisk ikke særlig svært og kringlet i modsætning til nogle af de andre opskrifter jeg har forsøgt mig med.

Så hvis det heller ikke er lykkes dig endnu at få kontrol over aquafaba djævlen, så giv det lige et sidste forsøg inden du kaster håndklædet i ringen ‘for good’ 😉

ca 24 stk

 

Guf:
1 dåse kikærter (vandet = aquafaba)

150 g sukker

2-12 friske jordbær

1/3 tsk vinsyre/citronsyre

Bunde:

Du kan enten springe over hvor gørdet er lavest og købe en pakke kiks, jeg bruget disse

Eller du kan lave marcipanbunde, ved at skære en rulle ud i 2-3 mm tykke skiver og bage dem ved 180 grader til de er let gyldne (ca 5-7 minutter). Psssttt hvis du er helt lost på det, så se Plantepushernes udførlige opskrift på marcipanbunde. 😉

Andet:

200 g mørk chokolade

Evt drys: kokosmel, frysetørrede jordbær, hakkede nødder eller sukkerdrys, eller hvad søren du har lyst til

 

Fremgangsmåde:

So far so good. Du skal starte med at reducere væsken fra kikærterne, så du ender ud med ca halvdelen (der er gerne ca 1, 5 dl væske i en dåse og du skal ende med 0,75 dl). mens det koger, kommer du 150 g sukker og 2 jordbær i en blender og giver den gas til det er en lækker jordbær/sukker masse uden klumper. Når kikærtevandet er færdig med at reducere kommer du det i en ren skål (helst metal eller glas) og sætter skålen oven på en pose frossen whatever-du-har (jeg brugte en pose pomfritter, ALT kan bruges). Så vil skålen blive kølet ned mens du pisker. Begynd så at piske kikærte vandet til skum. Det er her din tålmodighed kommer til at stå sin prøve, for det tager ca 10 minutter, måske mere 😉 Det SKAL være helt tykt så du kan vende skålen på hovedet UDEN du ender med en stor gang splat på bordet. Hvis du har en røremaskine vil det selvfølgelig gøre livet en del lettere, men jeg brugte altså bare den gode gammeldags elpisker. Når det er helt stift og der dannes toppe når du løfter piskeriset, kan du komme citronsyre i og piske et par minutter igen. Så kan du begynde at komme sukker massen i lidt af gangen, og det er VIRKELIG lidt af gangen.. Husk at piske godt hver gang du kommer mere sukker i. Når det hele er i, skal du igen være super tålmodig, for sukkeret skal have lov at stivne lidt, så du får en VIRKELIG fast skum. Du skulle gerne kunne begynde at mærke at det tykner (selvfølgelig svært at mærke hvis du bruger røremaskine ;-)). Når det er virkelig fast og du kan se det ikke vil falde sammen når du sprøjter det på dine bunde, så er du klar til at komme det i en sprøjtepose og komme det på bundene. Halver de resterende jordbær (du kan også lade være, hvis du ikke gider have hele jordbær indeni, skummet smager af jordbær). Hak chokoladen og smelt over vandbad. Sprøjt en klat guf på halvdelen af bundene og sæt et halvt jordbær ovenpå. Nu skal du sprøjte guf rundt om jordbærret, og her kan det virkelig anbefales, at sætte bunden på noget du kan holde på og dreje, som fx bunden til en springform, eller endnu bedre – et drejefad hvis du har et. Sprøjt skum hele vejen rundt og op langs kanten og fortsæt en smule over toppen af jordbærret. Jeg lavede mine ca 5 cm høje og skummet var så fast, at de ikke rigtig sank sammen, da der kom chokolade på. Hvis de bliver noget ujævne at se på, kan du køre en kniv langs kanten og rette dem lidt til, men hey øvelse gør mester 😉 Når du så har lavet den første halvdel kan du vurdere hvor meget af skummet du har brugt, og fortsætte med at komme på resten af bundene. Hvis du ikke ved hvad du skal bruge så mange flødeboller til, kan du også lave kys/marengs af noget af guffet – det gjorde jeg og det hold også formen i ovnen ;-).

Når du har kommet guf på alle bundene, tager du en bund af gangen og sætter på en gaffel, mens du med en spiseske hælder chokolade over flødebollen. Sæt den på et fad eller en stor tallerken  MED BAGEPAPIR PÅ (HUSK det, jeg glemte det i første omgang og satte dem direkte på tallerkenen, hvilket resulterede i, at de sad uhjælpeligt fast, da jeg havde haft dem på køl) he he. Når du har overtrukket dem alle, kan du komme drys på, hvis du vil have det, og så er det ellers bare at give dem en tur på køl, så chokoladen kan stivne. Husk at opbevare dem på køl efterfølgene.

TIP: Hvis det driller, kan du komme sukker og 5 spsk vand i en gryde og varme op og lade koge et par minutter så vandet fordamper og du har en sukkersirup. Denne kan du hælde i lidt af gangen, og evt have nogle poser med frosne grøntsager under eller om skålen så det hjælper sukkersiruppen med at stivne.

 

Velbekomme 🙂