Lækre luftige lette glutenfri valnødde boller

02. juli 2017 Bagværk 0
Lækre luftige lette glutenfri valnødde boller

Jeg bager primært brød på havremel, dels fordi jeg synes der er en god mæthed i det, men også fordi jeg ikke er fan af de glutenfri brød produkter man kan købe, hvor 3/4 af indholdet er stivelse. Der er virkelig ringe næring i det og jeg kan godt forstå ernæringseksperter advarer mod blindt at hoppe på en glutenfri diæt – i hvert fald hvis det kun indebærer købeprodukter, hvor du absolut ikke får dine ernæringsmæssige behov dækket. Derfor bager jeg altid selv. Jeg synes ikke det er så svært som det ofte bliver gjort til. Indrømmet i starten blev de sgu lidt tunge, tørre eller klistrede de boller og brød jeg bagte, men så lærte jeg nogle ting i løbet af årene, og nu er der absolut intet tørt, kedeligt, tungt eller klistret over det der kommer ud af ovnen ☺ Jeg vil vædde med du ikke kan se eller smage forskel på det du plejede at sætte tænderne i og det her.

I denne opskrift har jeg også brugt boghvedemel. Jeg har et lidt anstrengt forhold til boghvedemel, for der skal virkelig ikke for meget til at jeg synes det er for gennemtrængende, men her giver det bare en diskret smag der tilføjer lidt dybde.

9 boller
Ingredienser:

25 g gær

2 spsk HUSK eller loppefrøskaller

1 spsk kokossukker

2 spsk olivenolie

3 1/2 dl lunken vand

1 tsk stødt kardemomme

100 g grofthakkede valnødder

1 spsk tamari (kan undlades men det giver en lidt anden smag og en flot farve)

2 spsk tapiocamel (er med til at gøre det luftigt)

3 spsk kartoffelmel

2 spsk lys tahin

1 tsk salt

1 1/2 dl boghvedemel

3 dl havremel

Fremgangsmåde:

Kom gær, HUSK, sukker, olie, vand og kardemomme i en skål og rør rundt. Lad det stå 5-10 min indtil det gelerer. Tilsæt valnødder, tamari, tapiocamel, kartoffelmel, tahin og salt og rør godt rundt. Tilsæt ørst boghvedemel og derefter havremel lidt af gangen. Sørg for al melet er arbejdet ind i dejen. Den er stadig let klistret men fast.

Tænd ovnen på 100 grader. Tag en spiseske, dyp den i vand og tag en god klat dej og sæt over på en bageplade med bagepapir. Fortsæt til du har lavet 9 boller, huske at vådte skeen undervejs, så dejen ikke klistre fast. Pensl bollerne med enten vand eller soya madlavningsfløde hvis du vil have en mere blank overflade. Sæt pladen i ovnen og lad dem hæve 15 minutter.

Skru ovnen op på 200 grader og bag bollerne videre i 20 minutter til de er gyldne og lyder hule når du banker på bunden.

Lad dem køle let men de behøver ikke være helt kolde før du skærer dem. Mine kølede blot 10 min og var stadig meget lune da jeg spiste dem.

Da de ikke er søde kan du bruge dem til alt lige fra morgenboller, til frokostboller eller burgerboller. Vær opmærksom på, at glutenfrit brød hurtigere mugner ved stuetemperatur end andet brød, så hvis du ikke kan spise dem indenfor et bar dage, så frys nogle af dem ned og tage dem op efter behov.

glutenfri boller

 

Please follow and like us: