Glutenfri bagels / glutenfree bagels

English after the danish recipe
Jeg syntes bagels er FANTASTISKE! Det er jo ikke bare en bolle med et hul i, og jo det hul driller sgu nogle gange go fyldet vælter ud af, MEN jeg er stadig mega fan af dem og har savnet dem siden jeg begyndte at spise glutenfri for efterhånden en del år siden. Jeg har forsøgt et par gange før, men de blev ikke lige helt som jeg ønskede, men det kan jeg lige love for de gjorde denne gang 🙂
Så derfor skal du da lige have denne opskrift med på vejen, hvis du ligesom mig savner en god bagel 🙂
9 stk (mellemstørrelse)
Ingredienser:
3,5 dl vand
50 gær
2 spsk sukker (jeg brugte kokossukker)
1/2 dl olivenolie
75 g kartoffelmel
2 spsk fiberhusk
200 g rismel
100 g havremel
1 tsk salt
Andet:
1,5 l vand til kogning
Lidt aquafaba (Kikærtevand) til pensling
Frø efter ønske – jeg brugte sesamfrø og nigella*
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 220 grader (ikke varmluft). Kom vand, gær og sukker i en skål og rør til gæren er opløst. Tilsæt fiberhusk og olie og rør lidt og vent på det gelerer. Herfra brugte jeg en røremaskine, da dejen bliver lidt sej, men jeg tænker dejkroge på en elpisker også kan bruges og ellers må du ælte dejen på borden ved håndkraft 😉 Tilsæt salt, havremel og kartoffelmel og rør godt – tilsæt til sidst rismel. Dejen skal være håndterbar, men ikke virke tør. Den skal ikke æltes længe, men du skal være sikker på al melet er fordelt og dejen er ensartet.
Form 9 boller (ca 85-87 g dej i hver), ælt dem så der ikke er nogle revner, mas dem let og lav et hul i midten med din finger. Udvid hullet til det er ca 3,5 cm og din bagel måler 8-9 cm i diameter. Læg dem på den bageplade de skal bages på og lad dem hæve 15 min.
Bring vandet i kog i en 4 liters gryde imens (den skal bare ikke være for stor, vandet skal kunne dække når du koger dine bagels). Kog dem så 2 af gangen i 30 sekunder på hver side (vend dem forsigtigt!).
Læg dem på bradepanden og fortsæt til alle er kogt.
Pensle dem med aquafaba og drys de ønskede frø eller kerner over.
Bages midt i ovenen i ca 20 min, men hold øje med dem de sidste par minutter – de skal lyde hule når du banker på bunden, så er de færdige.
Tag dem ud og lad dem køle lidt af inden du skærer dem.
*Du kan også komme soltørrede tomater i dejen og komme revet ost på toppen af bollen, men så vent med osten til de sidste 10 minutter så den ikke bliver brændt.
Velbekomme 🙂
GLUTENFREE BAGELS – ENGLISH
Ingredients:
3,5 dl water
50 g yeast
2 tbsp sugar (I used coconut sugar)
1/2 dl oliveoil
75 g potatoflour
2 tbsp fine psyllium husks
200 g riceflour
100g oatflour
1 tsp salt
Other:
1,5 liter water for boiling them
seeds to your liking (I used sesame an nigella)
aquafaba (chickpea brine) for brushing
Procedure:
Turn on the oven at 220 C.
Combine water, yeast and sugar i a bowl. Add oil at spyllium husks and let it rest for 5 minutes. I used a mashine to knit the dough, but if you dont have one, you can do it on the table. Add salt, oatflour and potatoeflour and mix it well. Add riceflour and knit untill you have a smooth unifórm dough that is still just a little bit sticky.
Make 9 buns, (85-87 g a piece) and make shure there are no cracks in them. Make a hole ind the center using your finger and expand it til it’s 3,5 cm and the bagel is 8-9 cm in diameter. Put the bagels on the oven trey. And let the rise for 15 minutes while you bring the water to a boil in a pot that is not to wide.
The bagels should easily be covered with water.
Boil them 2 at at time for 30 sekonds on each side
Transfer the to the baking trey. Brush with aquafaba and sprinke with your seeds of choice.
Bake them for aout 20 minutes until they have a nice golden brown colur, but keep an eye on them the last few minutes.
Let them cool a bit before cutting them.
Enjoy 🙂