Rabarber fest

Jeg syntes rabarberne er fantastiske ? har du set dem vokse? Fra sådan en helt tør knold der ligner den er død,vokser der noget der ligner om røde æg, der så folder blade ud og bliver kæmpe store. Naturen er så vild ?
Vi har en KÆMPE rabarber plante så jeg måtte naturligvis finde en masse måder at bruge denne lækre sprøde syrlige sag på. Og jeg ville gerne lave det så sundt som muligt og ikke fylde det med masser af sukker, så derfor er alle opskrifterne uden raffineret sukker – den anden slags findes der nemlig masser af derude ?
Der kommer flere til, men nu er der lige et sted at starte hvis du står og mangler inspiration til brug af dine rabarber.
Rabarberkompot/marmelade
Her kan du bruge den øverste del af stænglerne der ikke er lige så røde hvis du har lyst, så de ikke går til spilde.
Et stort glas
Ingredienser:
500 g rabarber
200 g dadler
2spsk vand
Valgfri:
Et stykke ingefær
Et par skiver citronskal
Fremgangsmåde:
Skyl rabarberne og skær dem i mindre stykker, fra 1 cm tykke. Skær dadler i mindre stykker og kom det hele i en gryde sammen med vandet. Ønsker du at bruge ingefær og citron, kommer du det med ned i gryden og koger det med. De fjernes fra den endelige kompot/marmelade.
Lad det koge i ca 20 min til rabarber og dadler er møre og falder fra hinanden. Hvis dadlerne ikke vil moses ud, så giv dem en tur med en stavblender. Opbevar på et skoldet glas på køl.
Tip: hvis du ønsker din kompot lidt sødere, kan du tilsætte en smule ahornsirup.
Rødgrød
Du kan huske det fra din barndom kan du ikke ? det kan jeg og det er skam også helt vegansk, men der er normalt sukker i, eller sødestoffer og begge dele vil jeg gerne undgå når det er muligt.
Denne version er super let at lave og får den helt rigtig konsistens når den køler af. Jeg har lavet et alternativ til fløde (hvis du gerne vil undgår en masse tilsætningsstoffer og bare nyde en lækker sund nærende rødgrød du kan spise med den bedste samvittighed).
2 personer:
Ingredienser:
300 g rabarber
300 g jordbær
2 spsk vand
6 spsk ahornsirup
1 stang vanilje
Fremgangsmåde:
Grøde bliver pænest hvis du bruger den røde del af stænglerne. Gem evt den grønne del til kompot eller juice.
Skær rabarber i mindre stykker, ca 1 cm brede. Skær toppen af jordbærene og kom det hele i en gryde sammen med vand og sirup. Flæk vanilje stangen og skrab kornene ud og kom i gryden og læg den tomme stang derop og kog med. Lad det koge i 20 min og giv det en tur med stavblenderen bagefter.
Hvis du ikke vil bruge soya, ris eller havrefløde kan du lave en af disse “cremer” som jeg også bruger til rabarber tærten og spæde op med lidt mandelmælk til den ønskede tykkelse 🙂 Den ene er mere fedtfattig end den anden.
Vaniljecreme (fedtfattig)
1 dl havregryn
1/2 dl kokosmel eller cashewnødder
2 spsk kokosfibermel
2 spsk sirup
1/2 stang vanilje
2 dl vand
Fremgangsmåde:
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom alle ingredienserne i en højhastighedsblender (har du ikke sådan en, skal du muligvis bruge en smule mere vand, og cremen bliver lidt tyndere). Blend til du har en helt cremet masse uden klumper.
Vaniljecreme
1 1/2 dl cashewnødder
1/2 vaniljestang
2 spsk sirup
vand (mængde afhænger af ønskede konsistens)
Fremgangsmåde:
Flæk vailjestangen og skrab kornene ud. Kom alle ingredienser i en blender og start med at tilsætte 1 dl vand. Kan det ikke kære rundt, tilsætter du lidt mere og justere til du har den ønskede tykkelse. Blend til der ikke er flere klumper.
Rabarbertærte
4 personer
Bund:
2 dl havregryn
2 spsk kokossukker
2 spsk kokosoilie
2 spsk havredrik eller mandelmælk
1 tsk fiberhusk (eller fintmalede loppefrøskaller)
2 spsk kokosfibermel
Fyld:
1 dl mandler
2 spsk sirup
4 dl plantemælk
1 spsk kartoffelmel
3×8 cm rabarberstænger
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader.
Start med at lave bunden. Bland alle ingredienserne i en skål og rør det godt sammen, så der ikke er nogle klumper af kokosolie tilbage. Pres dejen ned i en lille form (ca 20×10 cm) med bagpapir i bunden. Husk også at presse dej op langs siderne. Prik bunden med en gaffel og bag i 10 minutter mens du laver fyldet.
Mal mandlerne til mel i en kaffekværn. Kom melet i en skål og bland det med de øvrige ingredienser undtagen rabarber. Flæk rabarberstængerne på langs. Hæld fyldet i den forbagte tærtebund og læg rabarberstængerne på toppen. Bag færdig ved 180 grader i ca 20 min men hold øje med kanterne ikke bliver mørk.
Served med kokosflødeskum eller vaniljecreme (se ovenover)
Rabarbermuffins/scones
8 stk
2 dl plantemælk
3 spsk ahornsirup
2 tsk fiberhusk
1 tsk bagepulver
1/2 tsk vaniljepulver (ikke sukker!) eller 1/2 stang vanilje
2 spsk kartoffelmel
1/2 dl boghvedeflager
2 dl rismel
50 g rabarber
40 g dadler
Fremgangsmåde:
Bland plantemælk, sirup, husk, bagepulver og vaniljesukker (eller skrab kornene ud af vaniljestangen) sammen og lad det stå et par minutter. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen rabarber og dadler. Skær dem i mindre stykker og bland til sidst i dejen. Fordel dejen i 8 muffinforme (jeg brugte silikone, da de godt kan klistre fast på papirforme) og bag ved 180 grader i 25 minutter.
Lad dem kæle og server sammen med rabarber kompot og vaniljecreme.
Rabarberjuice
1 stort glas
Denne juice er dejlig frisk og spækket med næring
1 lille ananas
3 stængler rabarber (medium størrelse)
evt 1 æble
Fremgangsmåde:
Skær frugt og rabarber i mindre stykker og kom det i din juicer. Du kan også bruge juicen til at lave hjemmelavede sodavands is 🙂