Risalamande flødeboller

15. december 2019 AW, Jul, Slik 0
Risalamande flødeboller

Denne opskrift blev til, fordi nogle havde set Camilla Aase Sandell-Duus havde lagt et opslag op i en vegansk gruppe på Facebook med risalamande flødeboller, og spurgte om nogen kunne lave dem, i en udgave uden soya produkter og sukker.

Jeg syntes de var sjove, og skulle alligevel bruge risengrød, så jeg gav det et forsøg.

 

6 stk

Bund:

100 g mandler

2 spsk ahornsirup

 

Risalamande:

200 g risengrød (se billede opskrift)

2 spsk ahornsirup

3 spsk mandelmælk

2 tsk vaniljepulver

1 dl kokoscreme (det faste fra en kokosmælk)

1 tsk agar pulver

 

Hindbærmarmelade:

50 g hindbær

1 spsk sirup

1/4 tsk agarpulver

 

Andet:

150 g mørk chokolade

 

Fremgangsmåde:

Husk som det første at sætte en dåse kokosmælk på køl, så den skiller og du nemt kan tage den faste fede del.

Start med at lave risengrøden.

 

risengrød uden mælk og soya

 

Imens det koger, hælder du kogende vand over mandlerne og lader dem stå i 10 minutter, eller indtil du kan putte fingrene i vandet uden at brænde dig.

Tænd ovnen på 180 grader.

Kom hindbær og sirup til marmeladen i en gryde og varm op. Mas hindbærene med bagsiden af en ske. Drys agarpulver i under omrøring og lad det koge 1 minut. Hæld marmeladen i bunden af små forme (hvis du har en silikoneform) eller hæld det i en beholder og sæt den på køl.

Smut mandlerne og kom dem i en kaffekværn og mal dem helt fint. Når du ikke kan gøre det mere, kommer du nøddemassen i en beholder, hvor en stavblender passer i, kommer sirup i, og blender med stavblenderen indtil du har en marcipanmasse.*

Drys en smule kartoffelmel på bordet og rul marcipanen ud så den er ca 2-3 mm tyk. Udstik bunde i ønsket størrelse (min udstikker var 4 cm) og bag dem i 10 min ved 180 grader. Lad dem køle af når de kommer ud, så bliver de sprøde.

Lige så snart risengrøden er færdig, beholder du 200 g i gryden og kommer sirup og vaniljepulver i. Rør agarpulver ud i mandelmælken og hæld det i gryden. Rør hele tiden mens du bringer det i kog, og lad det koge et par minutter. Tag det af og giv det en tur med en stavblender – der må stadig godt være lidt klumper. Hæld det i en skål og sæt det på køl. Tag dåsen med kokosmælk og tag ca halvdelen af den faste del og kok i en skål. Pisk det med en elpisker til der ikke er flere klumper. Sæt det på køl i 10 minutter og pisk det igen. Når risengrøden er kølet lidt af (lige under kropstemperatur) vender du langsomt den piskede kokoscreme i og hælder det hele i en sprøjtepose og sætter på køl, så det kan sætte sig. Det tager ca 20 minutter, men prøv et at sprøjte en smule ud på en plan flade og se om det flyder ud eller holder formen.

Sæt de afkølede bunde på en tallerken eller fad og tag den kolde hindbærmarmelade ud. Har du lavet den i små forme, sætter du blot et stykke på hver bund, ellers skærer du den ud i passende størrelse stykker. Sprøjt en cirkel på bunden rundt om marmeladen og sprøjt så ovenpå så flødebollen er ca 5-6 cm høj. Gentag på dem alle og sæt dem i fryseren mens du smelter chokoladen.

Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Når halvdelen er smeltet, slukker du for varmen og rører stille og roligt indtil resten er smeltet. Tag flødebollerne ud af fryseren og overtræk dem én efter én. Jeg plejer at sætte flødebollerne på en gaffel med lange tænder over en skål, og hælde chokolade over med en spiseske. Husk at have en tallerken eller fad klar til dem med et stykke bagepapir eller film på, da den chokolade der løber ned mens den stivner, ellers vil gør, at flødebollen sidder fast.

Du kan hælde den overskydende chokolade der drypper ned i skålen, tilbage i den varme chokolade. Bliv ved til du har overtrukket dem alle, og sæt dem på køl (eller i fryseren hvis du er utålmodig 😉 ) indtil chokoladen er stivnet.

*Har du kun en blender eller foodprocessor, kan du lave en større portion og bruge resten af marcipanen til konfekt eller kager 🙂

Please follow and like us: