Vegansk jul

21. december 2017 Aftensmad, Frokost, Jul 0
Vegansk jul

Så lykkedes det ENDELIG for mig at få samlet det hele 🙂 Min guide til en vegansk jul uden at mangle noget, eller føle at man går på kompromis med traditionerne.

Julen er fantastisk – ikke kun pga al den lækre mad 😉 Men for mange nye veganere eller de der blot forsæger at undgå det kødorgie, som juledagen jo hurtigt udvikler sig til, der kan det altså godt give anledning til grå hår. For med SÅ mange traditionelle ting, man bare har været vant til at putte indenbords hele livet, og mange ad dem som man måske også VIRKELIG godt kan lide, hvad søren stiller man så op juleaften hvor alle andre sidder og spiser flæskesteg og and, og hvad med julefrokosterne hvor det stort set kun er fisk, skaldyr, og gris i alle afskygninger? Fear not, der er MASSER af lækker mad du kan sætte tænderne i, så du på INGEN måde føler du kommer til at mangle noget. Der findes MANGE flere opskrifter end dem jeg har samlet her, så jeg er sikker på, at du nok skal finde noget, der også falder i dine julesmagsløg 🙂

 

Juleaften

Selve juleaften kommer jeg til at mæske mig i følgende:

svampenøddesteg

Kartofler, brune kartofler og rødkål hører bare julemaden til, og så selvfølge saucen.

De brune kartofler er blot lavet med sukker og vand, så de står og bobler i en lækker karamelsauce indtil de er dejlig fedtede og har flået et flot lag karamel på sig.

Opskriften på saucen finder du lige her:

Brun sauce

Så er der selve hovedingrediensen til julemiddagen, nemlig “stegen”. Der findes sindsygt mange lækre ting du kan lave, jeg har to bud her:

Svampenøddesteg

Tofusteg

 

Jeg har ikke selv smagt det, da jeg ikke er super god til gluten, men jeg ved rigtig mange sværger til Mock Duck, som er den veganke erstatning for and. Du kan finde en opskrift på det lige her: Vegansk and.

Der er også mange der roser denne opskrift på morsbrød til skyerne.

 

Rødkålen kan du selvfølgelig købe på glas hvis det skal være nemt og hurtigt, men jeg kan virkelig anbefale dig at lave en udgave selv, med anis, kanel, nellike og appelsin – det gør det bare lidt lækrere 😉

Personligt synes jeg godt at al den tunge mad kan blive lidt hårdt for maven, så jeg er fan af noget grønt til julemiddagen også. Jeg plejer at lave en simpel grønkålsalat af fintsnittet grønkål, fintsnittede æbleskiver, granatæblekerner og valnødder og så en god balsamico over – så er der lige lidt til at opveje alt det andet 😉 Og så er jeg bare KÆMPE fan af rosenkål. De er så hamrende sunde, men lad os bare være ærlig og sige, at de altså ikke er det mest spændende i deres helt plain dampede eller kogle udgave og de lugter sgu lidt af prut. Så her har de fået samme tur på panden som de brune kartofler og så kan der altså godt køres et par ekstra indenbords 😉 alle de fibre er hamrende gode for fordøjelsen, og den kan man vist godt have brug for spiller 100% henover julen med al den mad ikke 😉

Og så er der selvfølgelig risalamanden, den må man ikke glemme 😉 Her finder du min udgave af denne klassiske juledessert

Risalamande

 

Julefrokost

 

Her er der også vanvittigt mange traditioner i spil – meget få af dem kan spises af veganere. Men heldigvis behøver du ikke sidde og gumle den ene kartoffelmad efter den anden. Der er MASSER af lækkerier du kan lave til julefrokosten og der vil med garanti være nysgerrige sidemænd, der gerne lige vil smage på herlighederne 🙂 Dette her er i hvert fald hvad jeg planlægger at servere når familien kommer på besøg første juledag.

Grov julepostej

Fiskefri filet

Tarteletter

Befri karrysilden

Veganske rejer

Risbøffer eller deller

Tunfri mousse

Røget vlax

Vegansk æg og æggesalt

Sprøde glutenfri grovkiks eller knækbrød

 

I øjeblikket eksperimenterer jeg med oste, men de når desværre ikke med i denne omgang, men så er der lidt at glæde sig til 😉

Jeg håber at du får en helt fantastisk jul og nyder både selskab og mad og den gode følelse af, at have truffet et sundere og mere kærligt valg overfor vores kære medskabninger <3

 

Kærlig hilsen

Please follow and like us: